Korzeń maca

Maca to roślina pochodząca z peruwiańskich Andów, rosnąca na wysokości od około 3500 m. n.p.m. Sprawia to, że ta bulwiasta maca jest najwyżej uprawianą rośliną na świecie, przeznaczoną do spożycia. Maca rośnie na skalistej glebie i rozwija się w ekstremalnych warunkach klimatycznych. Jej korzeń i liście przypominają rzodkiewkę. Istnieje kilka kolorów korzenia maca. Może być kremowy, żółty, jasnoróżowy, czerwony, czarny, fioletowy, zielony. To właśnie korzeń jest ceniony od tysięcy lat ze względu na swoje właściwości, które zwiększają energię, wytrzymałość i płodność. Zawiera on ponad 50 różnych fitochemicznych substancji, pomagających przywrócić równowagę hormonalną, zarówno u kobiet jak i mężczyzn. Jest więc świetną alternatywą dla syntetycznych hormonów.

Właściwości korzenia maca

Korzeń maca bardzo pozytywnie wpływa na działanie ludzkiego organizmu. Przede wszystkim jest silnym adaptogenem. Adaptogeny to rośliny, mające właściwości wspomagające naszą odporność, również tę związaną ze stresem. Pozwala to przetrwać okresy obciążenia psychicznego i fizycznego. Działa również antydepresyjnie. Wspomaga także funkcjonowanie układu endokrynnego, działając korzystnie na gospodarkę hormonalną. Ma pozytywny wpływ na pracę tarczycy i nadnerczy. Jednakże na korzeń maca powinny uważać osoby z niedoczynnością tarczycy, ponieważ jest to roślina z gatunku krzyżowych, zawierających substancję zaburzające wchłanianie jodu.

Maca zawiera sporo błonnika, dużą pulę aminokwasów, jest również dobrym źródłem minerałów śladowych, takich jak żelazo, potas, magnez i wapń. Maca wspomaga leczenie osteoporozy i zapalenia stawów. Dzięki dużej zawartości wapnia sprawia, że zęby są mocniejsze i zdrowsze. Jest również świetnym środkiem wspomagającym leczenie anemii i uodparniającym organizm, pomaga również obniżyć cholesterol. Ma silne działanie bakteriostatyczne i fungistatyczne. Nie zabija bakterii i grzybów, ale wstrzymuje ich namnażanie. Maca to idealny produkt dla sportowców – posiada wysoką zawartość białka, przy zachowaniu odpowiedniej ilości węglowodanów, przez co dodaje energii oraz pozwala budować masę mięśniową.

 

Maca – jak to się je?

Korzeń macy może pochwalić się bardzo bogatym składem – to prawdziwa superżywność. Znajdziemy tam witaminy, białka, minerały i kwasy tłuszczowe. Jak należy go spożywać, aby wykorzystać wszystkie jego dobroczynne właściwości? Korzeń macy dostępny jest na rynku w postaci wysuszonego proszku lub w tabletkach.

W Peru stosowany jest niemal codziennie, jako dodatek do kanapek, zup itd. Świeże korzenie są również wykorzystywane do wytwarzania napoju alkoholowego – chicha de maca. Proszek może posłużyć jako zastępstwo mąki w wielu wypiekach, a także jako dodatek do słynnych „kulek mocy”, czyli wegańskich raw (surowych) pralinek na bazie orzechów i suszonych owoców. Maca bardzo dobrze komponuje się ze smakiem banana – warto dodawać ją do koktajli, np. banan, mleko roślinne + maca w proszku.

You may also like...