Magiczny olej – właściwości oleju kokosowego

Kokosy to z pewnością jedne z najlepszych darów natury na naszej planecie. W sanskrycie (języku starożytnych Hindusów) palma kokosowa nazwana została „kalpa virksha”, czyli „drzewo dające wszystko, co niezbędne do życia”. Od zarania dziejów olej kokosowy wykorzystywany był zarówno jako pożywnie, ale też jako lekarstwo.

Olej kokosowy jest olejem roślinnym powstającym poprzez tłoczenie miąższu orzechów palmy kokosowej. Ma on mniej kalorii niż jakiekolwiek inne źródła tłuszczu. Składa się w większości z nasyconych tłuszczów zawierających głównie średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCT), które nasz organizm potrafi skutecznie metabolizować i szybko zamieniać na energię. Nie są to te same tłuszcze nasycone co w produktach zwierzęcych, gdzie dominują długołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCT) cechują silne właściwości antywirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Olej kokosowy, mimo że jest tłuszczem nasyconym praktycznie nie zawiera cholesterolu, a na dodatek pozwala unormować jego poziom w organizmie.

 

Olej kokosowy ma swoje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce:

  • Poprawia trawienie i wchłanianie rozpuszczalnych w tłuszczu witamin i minerałów
  • Jest bogaty w witaminy B1, B2, B3, B5, B6 oraz kwas foliowy, witaminę C, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk
  • Wspiera układ odpornościowy, dzięki zawartości zdrowych nasyconych kwasów tłuszczowych, które działają antywirusowo, przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie
  • Poprawia wykorzystanie cukru we krwi i łagodzi objawy hipoglikemii
  • Poprawia absorpcję odpowiednich jonów wapnia i magnezu
  • Pomaga naszemu organizmowi skuteczniej wykorzystać niezbędne kwasy tłuszczowe (omega 3, omega 6) oraz inne kwasy tłuszczowe i fosfolipidy (np. cholinę, lecytynę itp.). Olej kokosowy warto spożywać razem z żywnością bogatą w kwasy tłuszczowe omega 3 – mają dwukrotnie skuteczniejsze działanie, jeśli przyjmujemy je razem
  • Pomaga regulować i wspierać produkcję hormonów
  • Jest prekursorem odmładzającego hormonu o nazwie pregnenolon
  • Przyśpiesza czynność tarczycy, umożliwiając organizmowi zrzucenie zbędnych kilogramów i usunięcie nagromadzonych toksyn
  • Przywraca właściwy poziom naturalnych tłuszczów nasyconych w skórze, podskórnej tkance tłuszczowej i poszczególnych błonach komórkowych
  • Tłuszcze nasycone zawarte w oleju kokosowym są istotne dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego u dzieci
  • Przyśpiesza metabolizm i pomaga zrzucić zbędne kilogramy
  • Wspiera pracę układu sercowo – naczyniowego
  • Wspomaga wątrobę w produkowaniu zdrowego cholesterolu
  • Olej kokosowy ma również pozytywny wpływ na florę bakteryjną jamy ustnej. Zapobiega próchnicy i przyczynia się do utrzymania zdrowej błony śluzowej w ustach
  • Doskonale sprawdza się jako emulsja nawilżająca do suchej, szorstkiej i pomarszczonej skóry. Pomaga również w usuwaniu rozstępów skórnych i zapobieganiu powstawania nowych. Dodatkowo posiada niewielki, naturalny filtr przeciwsłoneczny.

Kupując olej kokosowy warto zwrócić uwagę, aby był tłoczony na zimno i nierafinowany. Dzięki temu mamy pewność, że nie został pozbawiony cennych składników odżywczych. Olej ten jest bardzo trwały i nie wymaga przechowywania w lodówce. Idealną temperaturą dla niego będzie temperatura pokojowa. Odpowiednio przechowywany (z dala od światła, ciepła i tlenu) zachowuje przydatność do spożycia nawet ponad dwa lata.

Olej kokosowy to najlepszy tłuszcz do smażenia – zachowuje stabilność w wysokich temperaturach, ponieważ jest tłuszczem prawie całkowicie nasyconym. W przeciwieństwie do innych olejów (np. rzepakowego, słonecznikowego) nie tworzy olejów polimeryzowanych lub groźnych  kwasów tłuszczowych trans.

You may also like...